Postati i ostati organizovan



Već dugo želim da obradim ovu jako bitnu temu a danas je savršen dan za to! Zašto? Zato što ću tako naterati sebe da u stvari primenim sve ovo što vam budem rekla jer se dešava da posustanem usled raznih burnih životnih okolnosti. Danas većina živi "brzim životom" i retko kad imamo vremena da stanemo i duboko udahnemo, odvojimo po koji minut za sebe. Uglavnom je to zato što prosto ne umemo da organizujemo vreme. Sve ovo što ću napisati će zvučati jako lako i izvodljivo ali najteža stvar je ostati dosledan.


Odluka koja je meni drastično promenila organizaciju i generalno celokupan "stil" života jeste ranije budjenje. Ovo je uglavnom najteži korak ali je ujedno i najbitnije iskoristiti maksimum od dana. Ranije sam ustajala u 12 i dok završim svakodnevne kućne obaveze bude već 6 popodne i propadne mi ceo dan. Sada ustajem u 9 i plan mi je do leta navići sebe na budjenje u 8h. Zaključak: Ko rano rani....više vremena grabi?

Sledeća bitna stvar jeste da znate svoje obaveze, tj. da budete svesni istih. Kada znate šta sve treba uraditi u toku dana onda možete preći na organizaciju vremena za te poslove. Pažljivo rasporedite sve dnevne obaveze u vremenske okvire. Tako ćete napraviti plan i ostaviti dovoljno vremena da završite sve. Lično, jako volim staromodne planere ali skoro sam otkrila aplikaciju koja je promenila sve. Ima mali milion kalendara koje možete skinuti besplatno sa Google Store-a i koji vam mogu pomoći u organizovanju dnevnih zadataka. Ja obično sve bitne dogadjaje (ispite, rodjendane, šminkanja i sl.) obeležim odmah a nedeljno ažuriram dnevne zadatke (vežbanje, učenje, pranje veša i sl.)  i sve to naravno radim za nedelju unapred jer jedino tako ima smisla, zar ne? :D

U aplikaciji Sol Calendar možete odabrati boje i stikere za svaku radnju posebno. Veoma je interaktivna aplikacija i recimo upozarava vas da napolju pada kiša ukoliko imate neki outdoor event za taj dan. Ono što posebno volim kod ove aplikacije jeste to da mogu podesim alarm koji bi me ujutru podsetio na bitne dogadjaje u toku dana. Pored toga ima to-do listu koju proverim na kraju dana. Ukoliko se desi da nešto ne stignem da uradim tu obavezu prebacim na sutrašnju listu. 
Sve ovo možete raditi i sa običnim planerom ili bilo kojom sličnom aplikacijom. SolCalendar možete skinuti ovde




Što se tiče učenja, moj način je verovatno dosta drugačiji od "normalnog". Uzrok tome jeste što jako malo vremena posvećujem ispitima, doduše trudim se da promenim i to. Celokupno gradivo podelim na nekoliko celina, uglavnom prema grupi ispitnih pitanja. Kada izračunam koliko dana imam do ispita, napišem plan učenja za svaki dan pojedinačno. Uglavnom dnevno predjem jednu grupu pitanja, sledećeg dana drugu i obnovim prethodnu i poslednja 2-3 dana ostavim za obnavljanje svega. Nije idealan način ali za mene radi...sve dok ne morate da učite 4 predmeta uporedo.

Organizacija postova na blogu i socijalnih aktivnosti je takodje ogroman posao. Ukratko ću o tome jer planiram poseban post za to. Uglavnom napravim listu svih postova koje planiram a obradim za odredjeni mesec, napišem kad ću slikati a kad pisati i obeležim gde ću sve podeliti post. Instagram i Reddit su postale moje omiljene socijalne mreže i tamo najredovnije postavljam sadržaj. Pored toga jako je bitno odvojiti i vreme za odgovaranje na komentare, mejlove i podržavanje drugih "kolega".

Verujem da niste ništa novo pročitali u ovom tekstu ali sigurna sam da će vas barem podsetiti na stvari koje ste već znali i želeli da primenite. Nekako uvek zaboravimo na ovakve sitnice koje mogu da budu ogromna pomoć. U svakom slučaju sve je stvar vaše volje. Nekima ne trebaju podsetnici ali nismo svi organizaciji naučeni na vreme!





from Makeup by Ilona http://ift.tt/1RPE58y

0 commentaires: