PRAGUE


Ovim postom započinjem seriju postova o putovanjima koje, kao i skoro svaka osoba, obožavam. Kako su želje i mogućnosti dve totalno različite stvari  sebi sam dala zadatak da svake godine barem jednom posetim neko divno mesto. Nisam od onih koji vole da provode vreme na moru i suncu i uvek radije biram gradove u Evropi, tu se nekako uvek osećam najbolje a i provod ne izostane. Želja mi je da u skorije vreme posetim Skandinaviju pa potom Aziju i Afriku.


Prag je jedan od najdivnijih gradova koje sam videla. Koliko zbog same arhitekture tako i zbog prelepih mirisa, divnih ljudi i jako ukusne hrane. Pored svih stvari koje su lepe "na oko" ova prestonica ima jako uzbudljivu istoriju pa ukoliko volite medieval period obavezno isplanirajte posetu. Grad je definitivno riznica različitih arhitektonskih stilova gde možete videti barokni, gotik, renesansni, art noveau, kubizam i mnoge druge. Hrana je jako slična našoj, uglavnom je bazirana na mesu i proizvodima od brašna. Mnogi Prag zovu evropskom prestonicom džeza tako da ćete na ulicama često moći da čujete saksofone i trombone ali pored toga i divne zvuke srednjovekovne muzike. Ovaj grad je izrodio mnoge sjajne i zapamćene umetnike kao što su Kafka i Mucha tako da ukoliko volite dobru hranu, umetnost i i storiju, pravac u Prag!





Moje preporuke


Hrana & piće: Definitivno probati Trdelnik, sjajan dezert od brašna uvaljan u šećer, cimet i badem. Nećete zažaliti ukoliko se odlučite za klasična mesa poput kobasice i praške šunke ali ukoliko ste sa Balkana, takva hrana vam nije strana. Nisam neki ljubitelj piva ali sam probala domaće tamno u taverni i oduševila se. Mnogo mi se više svidelo grejano vino od meda, definitivno favorit. Pitica od maka sa slatkim kajmakom je nešto što me je u potpunosti oduševilo! Obavezno probati! Pored toga vredi pomenuti i badem pečen u cimetu i šećeru, grilovani kačkavalj, topljenu čokoladu, kuvano vino itd.
Mesta: Neću vam pisati da posetite Karlov most, Vaclavske namesti, Astronomski sat i slično jer to sigurno nećete zaobići. Za pravi doživljaj iz srednjeg veka preporučujem tavernu U Krale Brabantskeho, gde je i sam Mozart voleo da odseda. Ukoliko volite sladolede i torte obavezno morate posetiti Cacao jer pored toga prave najbolju kafu u gradu. Obavezno posetite praški zamak i katedralu Sv. Vitusa. Ukoliko volite da posećujete muzeje a pritom ste ljubitelj književnosti obavezno posetiti Kafkin Muzej koji je jako blizu Karlovog mosta.






Prag nije preskup grad tako da ćete sa malo novca moći da se provedete super i vidite svašta lepo i poučno. Porcija ulične hrane se kreće izmedju 60 czk - 100 czk (1e - 28czk). Smeštaji su jefitini ukoliko se odlučite za neki malo dalji deo grada. Iskreno preporučujem Hostel Plus, upoznaćete mlade ljude iz celog sveta uz partiju bilijara i piva. Meni je lično bilo najbrže, najjeftinije i najprijatnije putovati tramvajem (karta za 30 minuta vožnje 24 czk). Ukoliko vas interesuje šoping imate Palladium sa svim tipičnim radnjama mada se cene nešto mnogo ne razlikuju nego u ostatku Evrope.


Ukoliko vas zanima post o tome kako da jeftino putujete Evropom recite i spremam vam možda i video na tu temu!


Nadam se da su vam se slike dopale! Da li ste bili u Pragu i kakav je utisak ostavio na Vas?





from By Ilona http://ift.tt/1JVsG23

1 commentaire:

  1. I love Prague!! I've been here before 2 years ago and I'd love
    to go back again c: Xx Ice Pandora

    RépondreSupprimer